Hiustenlähtö raskauden jälkeen – 4 kiinnostavaa faktaa

Moni äiti joutuu sanomaan hyvästit kutriensa tuuheudelle vauvan synnyttyä. Asiasta ei tarvitse huolestua tai stressata, sillä hiustenlähtö raskauden jälkeen on luonnollinen ja ohimenevä vaihe.

Raskausaikana hiukset useimmiten kukoistavat. Ne voivat olla tavallista kiiltävämmät ja tuuheammat, mikä johtuu hormonaalisista muutoksista kehossa.

Lapsen syntymän jälkeen tilanne hiljalleen muuttuu. Raskaudenjälkeinen hiustenlähtö voi joskus tulla yllätyksenä tuoreelle äidille. Muutosten voimakkuus kuitenkin vaihtelee yksilöllisesti. Osalla kutrit pysyvät lähestulkoon entisellään, kun taas toisilla hiustenlähtö on selvästi havaittavissa.

Hiusten harveneminen voi herättää monenlaisia kysymyksiä äideissä. Lue alta, mitä yleisestä vaiheesta on hyvä tietää.

1) Mistä hiustenlähtö raskauden jälkeen johtuu?

Hiusten kasvu noudattaa tiettyä sykliä. Kasvuvaihetta seuraa lepovaihe, jonka aikana hius lakkaa kasvamasta ja lopulta irtoaa. Tuolloin kuitenkin uuden hiuksen kasvaminen on jo käynnistynyt.

Raskauden mukanaan tuomat hormonaaliset muutokset hidastavat hiusten siirtymistä kasvuvaiheesta lepovaiheeseen, mutta synnytyksen jälkeen siirtymä tapahtuu usein vauhdilla. Muutos johtuu estrogeenin määrän romahtamisesta kehossa.

2) Kuinka pian raskauden jälkeen hiuksia alkaa irtoilla?

Tyypillisesti selvästi havaittavissa olevaa hiustenlähtöä ilmenee 1-3 kuukauden sisällä synnytyksestä. Monet ovat kokeneet, että muutokset hiuksissa ovat voimakkaimmillaan kolmen kuukauden jälkeen vauvan syntymästä.

Äiti_hiukset_raskauden_jälkeen
Hiustenlähtö raskauden jälkeen on yleistä, eikä sitä tarvitse pelästyä. Kuva: Unsplash

3) Milloin hiustenlähtö hellittää?

On hyvä muistaa, että kyse on useimmiten ohimenevästä vaiheesta. Suurimmalla osalla kutrit ovat jälleen entisensä keskimäärin 6-12 kuukauden kuluttua synnytyksestä. Tuolloin hiusten määrä ja kunto vastaavat yleensä raskautta edeltänyttä aikaa.

Yksilölliset erot voivat kuitenkin olla huomattavia: osalla voimakas hiustenlähtö raskauden jälkeen on ohi parissa kuukaudessa, toisella se jää taakse vauvan yksivuotissyntymäpäivien aikoihin.

Tärkeää! Jos hiustenlähtö tavallista rajumpaa tai hiustenkasvu ei palaudu vuodessa, on asiasta hyvä jutella lääkärin kanssa. Joskus hiustenlähtö voi olla yhteydessä muihin terveystekijöihin.

4) Voiko hiustenlähtöä estää jotenkin?

Hiustenlähtö raskauden jälkeen on yleistä ja täysin luonnollista. Sitä ei voi estää millään tavoin.

Terveellinen ruokavalio on yleisesti yhteydessä hiusten hyvinvointiin. Myös raskauden jälkeen kannattaa noudattaa terveellisiä ruokailutottumuksia, mikä voi osaltaan edistää kutrien hyvinvointia. Niiden avulla ei kuitenkaan voi estää hormonaalista hiustenlähtöä.

Bonus: Miten kutrit saa näyttämään tuuheammilta hiustenlähdöstä huolimatta?

Vauvan synnyttyä vanhemmat yleensä keskittyvät uuteen arkeensa, eikä ulkonäkönsä vuoksi tarvitse stressata myöskään silloin. Monet äidit eivät välitä hiustensa harvenemisesta, kun taas osaa muutos voi häiritä. Kaikenlaiset reaktiot ovat luonnollisia ja oikeutettuja.

Jos asia häiritsee, on hyvä muistaa, että pienillä nikseillä hiuksensa voi saada näyttämään tuuheammilta. Asiantuntevat kampaajat tietävät, millaiset hiusmallit luovat vaikutelman todellista paksummasta ja runsaammasta kuontalosta.

Huomiota kannattaa kiinnittää sopivien hiustenhoitotuotteiden valintaan. Esimerkiksi kovin hoitavat tuotteet eivät ole paras valinta ohuille hiuksille, sillä ne voivat latistaa kutreja. Sen sijaan volyymia ja tekstuuria antavat tuotteet voivat olla kokeilemisen arvoisia. Myös jakauksen paikkaa vaihtamalla tai kihartamalla suortuvansa voi vaikuttaa huomattavasti hiustyyliinsä.

Muistathan, että hiustenlähtö raskauden jälkeen on täysin normaalia ja tavallisesti kuontalo palautuu entiselleen ajan kanssa.

Lähteet: Terveyskirjasto (Raskaus ja iho), Terveyskirjasto (Hiustenlähtö), Terveyskyla.fi, The Journal of Investigative Dermatology, American Academy of Dermatology, Parents

© pääkuva Unsplash

Liity Vauvavuosi.fi:n yhteisöihin Facebookissa ja Instagramissa!

Lue myös: Unikonsultti: White noise -nukahtamislelut voivat vaikeuttaa vauvan nukahtamista yöllä

Advertisement