Sammas tekee imetyksestä tukalaa – kokeile näitä konsteja!

Vaaraton sammas aiheuttaa kipua imetyksen aikana ja sen jälkeen. Hiivatulehdus voi oireilla myös vauvan suussa.

Imetys ei aina suju kuin elokuvissa. Erityisesti rintaruokinnan alkuvaiheessa voi ilmetä monenlaisia haasteita. Vastasyntynyt ei välttämättä osoita heti kiinnostusta ruokailuun, oma maitomäärä voi tuntua äidistä vähäiseltä ja miellyttävän imetysasennon löytäminen haastavalta. Monilla rinnanpäät ovat alussa arat ja jopa kipeät, mutta nuo tuntemukset hellittävät tavallisesti viikossa.

Jos kipua ilmenee läpi koko imetyksen, se jatkuu ensimmäisen viikon jälkeen tai alkaa imetysmatkan myöhemmissä vaiheissa, tulee syy selvittää. Kivulias imetys aiheuttaa usein stressiä ja ristiriitaisia tuntemuksia äidissä ja johtaa osalla rintaruokinnan varhaiseen lopettamiseen.

Haasteisiin löytyy monesti kuitenkin ratkaisu ammattilaisen tuen avulla. Apua kannattaa hakea esimerkiksi neuvolan imetysohjauksesta.

Mikä ihmeen sammas?

Äidin rinnanpäissä oireileva vaaraton sammas on yleinen imetyskivun aiheuttaja. Kyse on hiivatulehduksesta, joka on syynä polttavaan kipuun ja vihlontaan imetyksen aikana ja niiden välillä. Kipu ja vihlonta voivat tuntua myös syvemmällä rinnassa. Nännit voivat olla sammaksesta johtuen vadelman väriset ja kiiltävät. Tuolla ihoalueella voi ilmetä kutinaa, ihottumaa ja joskus pieniä rakkuloita.

Myös vauvan suussa voi esiintyä sammasta. Kielessä ja posken sisäpinnalla saattaa näkyä valkoista katetta. Toisaalta sammas yhdistyy myös rinnalla hermostumiseen tavallista herkemmin ja sitkeään vaippaihottumaan.

On huomattu, että sammas voi monesti vaivata äitiä ja/tai vauvaa antibioottikuurin jälkeen. Riskiä nostavat myös esimerkiksi äidin emätintulehdukset ja hiivainfektiot muilla perheenjäsenillä. Diabetesta sairastavat äidit saavat sammaksen muita todennäköisemmin riesakseen.

Yritä hoitaa sammas kotikonstein, aina se ei riitä

Sammas voi olla mahdollista hoitaa itsenäisesti. Katso alta viisi vinkkiä, joiden avulla vaiva saattaa poistua kotikonstein.

1. Ennen hoidon aloitusta on suositeltavaa tarkastaa, onko vauvan imuote kunnossa. Monissa tapauksissa imetyskipu johtuu liian suppeasta imuotteesta. Jos imuote on oikeanlainen ja ikävät tuntemukset jatkuvat, kannattaa sammasta aluksi hoitaa kotikonstein.

2. Laita joka imetyskerran jälkeen rinnanpään iholle ja vauvan suuhun kivennäisvettä, sokeroimatonta puolukkamehua tai sitruunan mehua.

3. Anna rinnoille usein ilmakylpyjä, mutta vältä niiden runsasta altistamista auringonvalolle.

4. Myös huolelliseen hygieniaan tulee kiinnittää huomiota. Liivinsuojat, imetysliivit ja vauvan puklurätit kannattaa pestä 60 asteessa mielellään päivittäin. Steriloi kaikki, mikä käy vauvan suussa. Tuttien keittäminen ja lelujen peseminen ovat niin ikään tärkeitä rutiineja.

5. Äidin ja vauvan on suotavaa ottaa suun kautta maitohappobakteereja, sillä se ehkäisee hiivan kasvua kehossa.

Jos sammas ei pian helpota, kannattaa hakeutua neuvolan imetysohjaukseen. Myös ruokavaliota voi olla hyvä tarkastella uudestaan tuossa vaiheessa. Kokeile vähentää valkoista vehnää ja sokeria sisältävien ruokien määrää. Haastavimmissa tapauksissa äiti ja lapsi aloittavat suun kautta otettavan sienilääkkeen käytön.

Myös toisella tai molemmilla vanhemmilla mahdollisesti oireileva genitaalialueen hiivatulehdus tulee hoitaa. Tällöin seksielämän osalta on hyvä muistaa, että kondomin käyttöä suositellaan oireiden hellittämiseen asti. Alushousut on myös hyvä vaihtaa tiuhaan.

© pääkuva Unsplash

Lue myös: Suihkutissit hankaloittavat vauva-arkea – tunnetko yleisimmät seuraukset?

Lue myös: Jälkisupistukset iskevät usein imettäessä – kipu kertoo tärkeästä asiasta

Lue myös: Hampaiden puhkeaminen voi aiheuttaa haasteita imettämiseen – 3 tyypillistä seurausta

Lähteet: Terveyskylä.fi, THL:n Lastenneuvolakäsikirja, Väestöliitto ja Imetyksen tuki ry