Oletko raaputtanut veitsellä vanhaa ruokaa lapsen syöttötuolista? Et ole ainoa

Blogipostauksessa näkyvä Play&Go Soft -lelusäkki on saatu ilmaiseksi Wauva Kaupalta.

Minun on myönnettävä, että kodissamme vallitsee välillä kaaos. Jos olen rehellinen, esikoisemme syntymän jälkeen kotimme on ollut useammin sotkuinen kuin siisti. Vaatteita lojuu ympäri asuntoa, likaiset astiat kasautuvat keittiöön ja koiramme pitää huolen, että lattiamme on hetkessä karvojen peitossa. Nuokin vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Olen kuullut useamman kerran esimerkiksi median kautta kehotuksesta, jonka mukaan vanhemmat voisivat lapsensaannin jälkeen suhtautua aiempaa rennommin kotitöiden hoitamiseen. Neuvon mukaan vanhempien kannattaisi hyväksyä, ettei aikaa välttämättä jää riittävästi kotitöiden tekemiseen. Joskus siivoamisen sijaan kannattaakin levätä, jos siihen on mahdollisuus ja väsymys painaa.

En silti allekirjoita kyseistä neuvoa sellaisenaan. Pieni epäjärjestys ei tietenkään haittaa minua. Se kuitenkin ahdistaa, jos kotini on lähes jatkuvasti erittäin sotkuinen. Arjen haasteet tuntuvat kaatuvan niskaan, jos kotini on kuin pyörremyrskyn jäljiltä. Sen sijaan siistissä ympäristössä langat pysyvät helpommin käsissä. Toki olen monesti priorisoinut muita asioita siivoamisen edelle. Oma aika on vähissä töissä käyvällä perheellisellä, enkä sen suuremmin nauti siivoamisesta, joten viettäisin pienenkin vapaahetken mieluummin jonkin mieluisan askareen parissa.

Jotain on tapahduttava

Kirjoitin hiljattain unelmiani ylös. Yksi niistä oli, että voisimme tulevaisuudessa elää perheeni kanssa siistissä kodissa. Pidän tuon unelman toteutumista tärkeänä, koska kodin siisteys vaikuttaa valtavasti mielialaan ja arjen sujumiseen. Miten helpottavaa olisikaan, jos en esimerkiksi joutuisi vähän väliä etsimään jonnekin hävittämiäni silmälasejani ja puhelintani sekamelskan keskellä. Tietysti myös lapselle olisi hyvä opettaa, että kotitöiden tekeminen on osa arkea.

siivous_vanhempi
Voiko siivoamisesta oppia pitämään? Kuva: Pexels

Olen viime aikoina pohtinut, miten voisimme selättää kaaoksen kodissamme ja pitää paikat järjestyksessä mahdollisimman pienellä vaivalla. Emme tavoittele 24/7 puhtauttaan kiiltelevää kotia, vaan nykyistä sujuvampaa ja miellyttävämpää arkea elinympäristömme osalta. Kokosin yhteen muutamia esimerkkejä asioista, joihin minun ja kumppanini tulisi kiinnittää jatkossa enemmän huomiota ja jotka voivat olla tuttuja myös joillekin muille pienten lasten vanhemmille. Ovatko alla olevat esimerkit teille itsestäänselvyyksiä, vai onko teilläkin välillä vaikeuksia pitää koti edes siedettävän siistinä?

Puhdistakaa syöttötuoli heti ruokailun jälkeen

Olenko ainoa vanhempi, joka on raaputtanut veitsellä vanhaa kovettunutta ruokaa lapsen syöttötuolista? Myös syöttötuolin edessä olevaan pöydänreunaan tippuu lapselta sapuskaa ja tuokin kohta kannattaisi putsata heti syömisen jälkeen.

Toki olemme useimmiten putsanneet ruoasta sotkeentuneet kalusteet heti ruokailun jälkeen, mutta rehellisyyden nimissä myös veitsioperaatio on tullut tutuksi.

Viekää roskat jätekeräyspisteelle päivittäin

Tämähän kuulostaa aivan itsestään selvältä! Jos silti olen taas rehellinen, yritämme saada armonaikaa roskien viemiseen sujauttamalla kakkavaipat esimerkiksi tyhjään paperiseen leipäpussiin tai biohajoavaan koirankakkapussiin. Varotoimesta huolimatta keittiössämme leijailee joskus vahvat aromit roskapöntön läheisyydessä.

Jatkossa pyrimme viemään roskat päivittäin taloyhtiömme jätekeräyspisteelle. Ei ole suuri vaiva mennä esimerkiksi leikkipuistoon sen kautta. Käytäntö voisi olla myös sellainen, että yksin kotiovesta poistuva vanhempi vie roskat mennessään. Asumme hissittömässä kerrostalossa, ja jos kantamuksia on paljon, nousee hiki helposti otsalle portaissa ja rappukäytävässä menevän taaperon kanssa.

Panostakaa toimivaan lelujen säilytykseen

Sydämeni oli pakahtua onnesta, kun lapseni ensimmäistä kertaa rakensi palikoista tornin. Mutta entä tuntemukset niinä hetkinä, kun olen vahingossa astunut paljaalla jalalla olohuoneen lattialle jääneen palikan päälle?

Olemme alkaneet opetella lapsemme kanssa, että lelut korjataan paikoilleen leikin jälkeen. Meillä säilytetään nykyään palikoita ja muita pieniä leluja Wauva Kaupalta saamassamme ihastuttavassa lelusäkissä, joka toimii myös leikkimattona. Leikin ajaksi säkki avataan, jolloin se on pehmoinen leikkialusta. Oma lapsemme on jo taapero, mutta leikkimatto sopii erinomaisesti myös vauvoille. Leikin päätteeksi olemme kasanneet lelut alustan päälle, ja olen vetänyt kiristysnyöreillä tuotteen takaisin lelusäkiksi. Rakastan tällaisiä monikäyttöisiä ja luovia keksintöjä!

Leikkimatto_vauva
Leikkimatto odottamassa päiväunilta heräävää lasta.
Lelusäkki_vauva
Tuotteen pinta on sataprosenttista puuvillaa ja täyte polyesterivanua.

Parasta on, kun lapsemme riemastuu joka kerta nähdessään suloisen jääkarhun maton kuosissa. Makuja on kuitenkin monenlaisia, ja Wauva Kaupalla lelusäkkejä on saatavilla useilla eri kuoseilla. Vauvavuosi.fi:n Instagram-tilillä on myös käynnissä arvonta, jossa yksi onnekas voittaa valitsemansa lelusäkin itselleen. Arvontaan voi osallistua pe 2.8. klo 16 mennessä.

Tämä tuote voisi olla hitti myös esimerkiksi äitikavereiden piknik-treffeillä, sillä mukana tulee irrotettava kantohihna ja lelusäkkiä voi kuljettaa esimerkiksi vaunujen työntöaisassa.

Lelujen säilytykseen on olemassa monenlaisia ratkaisuja. Inspiraatiota voi hakea myös esimerkiksi todella suositusta Lastenhuoneen Järjestysvinkit -Facebook-ryhmästä.

Järjestäkää siivousrauha

Kun lapsemme oli pieni vauva, sain usein siivottua keittiön samalla, kun hän istui sitterissä. Joskus imuroin sillä välin, kun lapsi oli päiväunilla vaunuissa parvekkeella. Silti tuntui työläältä yrittää huolehtia kodin siisteydestä vauvanhoidon ja muiden arkisten askareiden ohella sillä välin, kun kumppani oli opiskelemassa tai töissä. Jos nykyään imuroin taaperon ollessa hereillä, hän livahtaa vähän väliä huomaamattani sammuttamaan imurin.

Sittemmin olemme tehneet välillä niin, että jompikumpi meistä vanhemmista on lähtenyt leikkipuistoon lapsemme kanssa ja toinen jää kotiin siivoamaan. Se on tuntunut käänteentekevältä systeemiltä, kun siivoaminen ei koko ajan keskeydy. Myös kotitöiden jakaminen tasa-arvoisesti vanhempien välillä on tärkeää.

Opettakaa lapselle, ettei televisioruutuun kosketa

Olin kylässä äitikaverini kodissa ja ihmettelin ääneen, miten puhdas television ruutu heillä olikaan. He olivat opettaneet lapselleen jo varhain, ettei televisioon saa koskea. Omassa kodissamme odotti 42 tuuman televisio, jonka ruudussa oli takuulla tuhansia pieniä sormenjälkiä ja useita kämmenen kuvia.

Jos jälkiä kuitenkin ilmaantuu televisioon, voi näytön puhdistaa esimerkiksi Marttaliiton neuvojen mukaan hieman kostutetulla mikrokuituliinalla ja näyttöjen puhdistamiseen tarkoitetuilla puhdistusaineella.

© pääkuva Unsplash, Christian Hermann

Lue myös: 5 parasta ja pahinta asiaa esikoiseni vauvavuodessa – pystytkö samastumaan?