Vauvan kylvetys tutuksi – 10 vinkkiä!

Vauvan kylvetys on helppoa puuhaa, mutta tietyt suositukset ja hyödylliset vinkit on hyvä tietää. Ajan myötä kylpyhetkistä muodostuu useimmissa perheissä mukava rutiini, josta vauvakin nauttii.

Alussa vauvan kylvetys voi jännittää tuoreita vanhempia. Vaikka pesuhetkien sujuminen ei ole rakettitiedettä, on vanhempien hyvä tietää muutamia perusasioita pienokaisen pesemiseen liittyen. Tällöin myös ensimmäisiin kylvetyksiin voi olla helpompaa suhtautua rauhallisin mielin. Alla kymmenen vinkkiä vauvan kylvettämiseen.

Milloin vauvan kylvetykset aloitetaan?

Vauvan kylvetykset voidaan aloittaa, kun synnytyslaitokselta on kotiuduttu. Napatyngän irtoamista ei tarvitse odottaa. Jos napatynkä ei ole irronnut ennen ensimmäistä kylpyä, on pesun jälkeen erityisen tärkeää kuivata navanalusta puhtaalla pumpulipuikolla.

Kylpy ennen nukkumaanmenoa rentouttaa

Ajoita vauvan kylvetys rentoon ja rauhalliseen hetkeen. Kun vauva on jo tottunut kylpemiseen ja nauttii pesutilanteista, voi lapsen kylvettää esimerkiksi illalla ennen nukkumaanmenoa. Monet vanhemmat ovat kokeneet, että kylpeminen on oiva keino saada vauva rentoutuneeksi ennen yöunille siirtymistä.

Varusteet valmiiksi käden ulottuville

Vauvan kylpyhetki sujuu joutuisammin, kun keräät kaiken tarvitsemasi etukäteen käsiesi ulottuville. Kylpyammeen lähellä on hyvä olla vauvalle puhdas pyyhe ja vaippa, vaihtovaatteet, vanulappuja silmien puhdistamiseen, vauvalle tarkoitettu hiusharja ja pumpulipuikkoja navan puhdistamista varten.

Riisu korut ennen pesuhetkeä

Jos sinulla on rannekello tai koruja käsissäsi, kannattaa ne ottaa pois ennen vauvan kylvettämistä. Näin ne eivät pääse vahingossa raapimaan vauvan ihoa.

Huolehdi, että vesi on kädenlämpöistä

Valuta pienelle vauvalle kylpyammeeseen noin kymmenen senttiä kädenlämpöistä, eli noin 37-asteista, vettä. Voit tarkastaa lämpötilan esimerkiksi äitiyspakkaukseen kuuluvalla vesilämpömittarilla tai kastamalla kyynärpääsi veteen.

Pesuaineita ei tarvita

Pelkkä vesi riittää puhdistamaan vauvan kauttaaltaan, eikä shampoota tai pesuaineita tarvita. Jos pienokaisen iho vaikuttaa kuivalta, voi veteen kuitenkin laittaa muutaman tipan kylpyöljyä tai tavallista ruokaöljyä. Kylvyn jälkeen vauvan ihon voi tarvittaessa rasvata perusvoiteella.

Miten vauvan kylvetys käytännössä tapahtuu?

On olemassa yksi muistisääntö vauvan kylvettämiseen: aloita peseminen aina ylhäältä alaspäin. Sivele ensin vettä hellästi vauvan kasvoille, ja vältä veden joutumista silmiin ja suuhun. Pese tämän jälkeen vartalo, ja kiinnitä huomiota erityisesti ihon poimukohtien ja taipeiden puhdistamiseen. Avaa pienet nyrkit veden alla ja pese nekin.

Käännä vauva vatsalleen pidellen häntä käsissäsi koko ajan ja pese lapsi ylhäältä alaspäin myös selkäpuolelta. Voit jättää tämän vaiheen alussa väliin, jos pikkuvauvan kääntäminen ammeessa tuntuu hankalalta. Toimenpide sujuu näppärämmin, kun vauva oppii kannattelemaan päätään. Voit katsoa esimerkiksi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin julkaisemalta videolta, millaisilla otteilla aikuisen kannattaa kylvettää pientä vauvaa.

Kuivaa pyyhkeellä taputellen

Kylvyn jälkeen kuivaa vauva pyyhkeellä taputellen, ja vältä ihon hankaamista. Kuivaa erityisen huolellisesti napa ja ihon taive- ja poimukohdat.

Kuinka usein vauva kylvetetään?

Vauva tulee kylvettää pari kolme kertaa viikossa. Lämpimillä keleillä isompia ja runsaasti hikoilevia vauvoja voi kuitenkin kylvettää vaikka päivittäin. Jos vauvalla sen sijaan on kuumetta, jätetään kylvetys väliin.

Kylpyhetket ovat vuorovaikutustilanteita

Pesuhetket vahvistavat vauvan ja vanhemman keskinäistä vuorovaikutusta. Myös kylpyjen aikana vauvalle on hyvä jutella lempeästi ja muistaa katsekontakti. Vanhemman kannattaa hoitaa vauvan kylvetys rauhallisin liikkein ja välttää äkkinäisiä liikkeitä. Vasta kylpemiseen totuttelevat vauvat voivat olla itkuisia, mutta useimmat alkavat nauttia pesuhetkistä ajan myötä.

© pääkuva Pixabay, amyelizabethquinn

Lähteet: Väestöliitto, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Terveyskyla.fi

Vauvavuosi.fi uutisoi aiemmin suomalaisen unikonsultin näkemyksestä, jonka mukaan white noise -nukahtamislelut voivat jopa vaikeuttaa vauvan nukahtamista yöllä. Pääset lukemaan artikkelin tästä.